Nolan – Crossford Construction

Nolan

Project Summary

This extensive renovation and addition is a beautiful example of how to successfully blend old with new and modern with traditional to create a seamless remodel that perfectly meets the many needs of the client.

The homeowners loved their neighbourhood, but their outdated and inefficient home was not working for their growing family. They simply needed more – and better designed – space, and they had a strong desire for a garage or carport to keep them dry when transitioning from car to house. The challenge was a tight lot with almost no elbow room to expand.

Our innovative solution began with an elegant cantilevered overhang that acts as a carport and gets around the site restrictions. We also created a thoughtful addition that hugs the rear and side of the home, adding some 750 square feet and giving them a much-needed mud room adjacent to the driveway and positioned under the overhang.
The front portion of the interior floor plan of the home was maintained and freshened, but the back half of the home is a full reimagining of the space, including the technically difficult removal of the rear structural wall and foundation, half of the right wall and foundation and two corners to completely open the interior. That allowed us to add an expansive basement media room, and where there had been a compartmentalized dining room and kitchen, there is now a very open, large and bright family gathering space, with a modern gourmet kitchen, roomy dining room, new powder room and double-door access to the private deck.

Upstairs, a proper primary suite has been added with oversized walk-through closet and luxurious ensuite. A COVID challenge that meant trusses would not be available in time saw us shift gears and switch to traditional framing methods during construction that also meant we could create a vaulted ceiling in the primary suite. Also upstairs, the main bathroom was thoroughly updated and a fourth bedroom with walk-in closet was added to better accommodate this growing family.

The exterior of the home was retrofitted, blending modern touches in a timeless black-and-white palette that both stands out from the crowd and fits well with the streetscape. Front and rear yard design and landscaping complete the look.

With the limitations of the site, creating a functional floor plan that flows well, checks off all the boxes for a modern family, and offers an attractive end result makes this such a successful project. It would be difficult for someone walking through the home to tell where the old home ends and the renovation begins.

View Other Projects